Etualalla Perttu Pölönen juontamassa TuKoKe-lopputapahtumaa, taustalla kilpailun järjestäjiä.
TuKoKe-alumni Perttu Pölönen (edessä oikealla) juonsi TuKoKe-tiedekilpailun lopputapahtuman keväällä 2022.

TuKoKe avasi futuristi Perttu Pölösen silmät – ”Oli siistiä nähdä, etten ollut outolintu”

|
Uutinen

Perttu Pölönen kiittelee TuKoKe-tiedekilpailua pitchaus-kokemuksesta. Ammattipuhujanakin nykyään toimiva Pölönen sai TuKoKesta esiintymisvarmuutta.

Perttu Pölönen osallistui TuKoKe-kilpailuun vuonna 2013 ja voitti. TuKoKe on tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu, joka on avoin 4–20-vuotiaille. Tekniikan akateemiset TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo ovat järjestäneet kilpailun vuosittain jo vuodesta 1992.

Vaskivuoren musiikkilukiossa 2013 opiskellut Pölönen valittiin Suomen edustajaksi EU:n nuorten tiedekilpailuun, josta hän nappasi ykkössijan. Pölösen voitokas keksintö Sävelkello on apuväline musiikin teorian opiskeluun.

– TuKoKeen osallistuminen ja EUCYS-kilpailu olivat todella isoja kimmokkeita sille, että ryhdyin yrittäjäksi. Kilpailujen tuomarit olivat ensimmäisiä aikuisia ja ammattilaisia, jotka pystyivät arvioimaan keksintöäni. Sitä ennen keksintö oli ollut vain oma juttuni, Pölönen kertoo.

Kilpailut antoivat Pölöselle esiintymisvarmuutta ja Sävelkellolle näkyvyyttä. Pölönen pitchasi ja esitteli keksintönsä kilpailuissa ensimmäistä kertaa julkisesti.

Nykyään Pölönen esiintyy ammatikseen: hän käy erilaisissa tapahtumissa puhumassa tulevaisuudesta, teknologiasta ja työelämästä sekä siitä, miten maailma muuttuu. Hän kutsuu itseään futuristiksi sekä tietokirjailijaksi. Hän kirjoittaa parhaillaan kolmatta kirjaansa, joka käsittelee sosiaalisen median ongelmia ja ohjailevaa teknologiaa.

TuKoKeen osallistuminen ja EUCYS-kilpailu olivat todella isoja kimmokkeita sille, että ryhdyin yrittäjäksi.
- Perttu Pölönen

Pölönen nostaa TuKoKen ja EUCYS-kilpailun parhaimmaksi anniksi muut nuoret. Hän tunsi olonsa inspiroituneeksi kuunnellessaan muiden kilpailijoiden esityksiä.

– Oli siistiä nähdä, etten ollut outolintu, vaan oli muitakin samalla aaltopituudella olevia nuoria. Kuinka upeita juttuja kukin olikaan tehnyt! Sain varmuutta, että asioihin on mahdollista vaikuttaa.

Lue myös: TuKoKe vei Jussi Kajalan Wieniin – finaalipaikka oli tiedeinnostuksen tulos

Uskaltakaa rohkeasti esitellä ideoitanne, tutkia ja olla ennakkoluulottomia. Olkaa sopivan epärealistisia, jopa naiiveja. Onnea kisaan ja meni miten meni, opit siitä paljon!
- Perttu Pölönen kannustaa tämän vuoden TuKoKe-finalisteja.

287 nuorta innostui TuKoKesta

Yhteensä 287 lasta ja nuorta innostui ilmoittautumaan tämän vuoden Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun eli TuKoKeen. Kilpailutöitä on yhteensä 156, koska työn on voinut tehdä yksin tai ryhmässä.

Asiantuntijat yliopistoista ja tutkimuslaitoksista sekä kilpailun esiraati arvioivat kilpailutyöt helmi–maaliskuun aikana. Jokaisen työn tekijät saavat kirjallisen arvion työstään. Esiraati kutsuu osan töistä kilpailun lopputapahtumaan, joka on 5.–6.4. Otaniemen lukiossa Espoossa.

Kaikki kiinnostuneet voivat tutustua finalisteihin 5.4. avautuvassa virtuaalisessa näyttelyssä osoitteessa www.tukoke.fi. Näyttely on auki koko kesän 31.9. saakka. Yleisö voi äänestää suosikkityötään 5.4.–12.4. TuKoKen Facebook-sivulla.

Kevään 2024 kilpailun ilmoittautuminen aukeaa 1.9.2023.

Katso viime vuoden TuKoKe-lopputapahtuman tunnelmakooste YouTubessa.